...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Физиотерапия при дискова херния

Физиотерапия при дискова херния

Дискова херния – Причини и Симптоми

Дисковата херния е състояние, при което вътрешната част на междувертебралния диск излиза извън своята нормална позиция и притиска коренчетата и нервите в близост. Това може да доведе до разнообразни симптоми, като болка, слабост и дори изтръпвания и парези в определени части от тялото. Една от ефективните методи за управление на това състояние е физиотерапията.


Запишете час за физитерапия и рехабилитация: 0878 92 31 99


1.1. Причини за Дискова Херния

Дисковата херния може да се развие вследствие на дегенеративни изменения на гръбначния диск, които след това могат да доведат до нарушаване на влакнестата обвивка на диска. Това може да позволи на вътрешната маса на диска да изтече и да настъпи пристискане върху околоните структури.

1.2. Симптоми на Дискова Херния

Симптомите на дискова херния могат да варират в зависимост от местоположението и степента на натиск върху коренчетата и нервите. Те включват болка в гръбнака, слабост,хипотрафия на мускулите и затруднено движение. Симптомите могат да бъдат усилени при определени движения или позиции.

Физиотерапия при Дискова Херния – Роля и Предимства

Физиотерапията има важна роля в управлението на дискова херния и облекчаването на симптомите, свързани с това състояние. Посредством специфични упражнения и методи, физиотерапевтите помагат на пациентите да подобрят мускулната стабилност и гъвкавост на гръбначния стълб.

2.1. Индивидуален Подход

Физиотерапевтите разработват индивидуални планове за лечение, взимайки предвид конкретните нужди и състояние на пациента. Тези планове включват специфични упражнения, които се фокусират върху подобряването на мускулната сила и гъвкавост, без да усилват налягането върху засегнатите дискове.

2.2. Укрепване и Профилактика

Физиотерапията при дискова херния не само помага за облекчаване на симптомите, но и играе важна роля в предотвратяването на повторни епизоди. Правилно подбрани упражнения и методи за укрепване на стабилността на гръбначния стълб могат да помогнат на пациентите да се върнат към нормалния си живот и да намалят риска от бъдещи проблеми.

Физиотерапията при дискова херния е индивидуален и специализиран подход към управлението на болката и възстановяването на функционалността. При наличие на симптоми, важно е да потърсите съвет от медицински специалист, преди да започнете физиотерапевтичното лечение.


Запишете час за физитерапия и рехабилитация: 0878 92 31 99


Вижте още: Физиотерапия при възпаление   /   Физиотерапия 

Ключова дума: Физиотерапия при дискова херния

Източник

Leave a Reply