...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Сколиоза при деца

Сколиоза при деца

Сколиоза при деца е медицинско състояние, което може да засегне хора от всяка възраст, включително деца и тийнейджъри. Тази статия ще разгледа сколиозата в детска възраст, как се диагностицира и лекува, както и защо е от съществено значение да се отдели внимание на този проблем.


Запишете час за преглед и консултация: 0878 92 31 99


Диагноза сколиоза при деца

Сколиозата представлява необичайна изкривяване на гръбначния стълб, като то може да се появи в различни части на гърба. Докато някои случаи на сколиоза са лесни за забелязване поради видимите промени в позата, други могат да бъдат по-скрити. Наблюдаваме два основни вида сколиоза при деца: вродена и придобита. Ето няколко симптома и методи за диагностика:

  1. Визуални симптоми: Родителите трябва да обърнат внимание на неравномерното разпределение на рамената или бедрата на детето.
  2. Физикален преглед: Лекарите използват физически преглед, за да проверят детето за сколиоза. Това включва поставяне на детето в различни позиции и преглед на гръбначния стълб.
  3. Рентгенови изображения: За потвърждение на диагнозата се извършват рентгенови снимки. Те предоставят информация за ъгъла на извивката и местоположението на сколиозата.

Лечение

Лечението на сколиоза при деца зависи от тежестта на състоянието и възрастта на пациента. Ето някои от общите методи за лечение:

  1. Физиотерапия и упражнения: Физиотерапевтите могат да предложат специални упражнения, които подпомагат коригирането на позата и укрепването на мускулатурата около гръбначния стълб.
  2. Ортопедични коректори: За деца с умерена сколиоза, ортопедични коректори или корсети могат да помогнат да се предотврати напредването на състоянието.
  3. Хирургия: В сериозни случаи, когато сколиозата продължава да напредва, хирургическата интервенция може да бъде необходима. Хирургията може да включва поставяне на импланти или корекция на гръбначния стълб.

Значение на ранната диагностика и лечение

Ранната диагностика и лечение на сколиозата при деца са от ключово значение. Необработената сколиоза може да доведе до сериозни проблеми, включително хронична болка, забавен физически развитие и ограничена подвижност.


Запишете час за преглед и консултация: 0878 92 31 99


За родителите е важно да извършват редовни прегледи на техните деца, особено ако имат семейна история на сколиоза.

В заключение, сколиозата в детска възраст може да бъде успешно контролирана и лекувана с правилната грижа и наблюдение. В случай че се подозира за сколиоза при вашето дете, свържете се с медицински специалист, който може да предостави необходимата помощ и насоки.

Вижте още:

Физиотерапия при деца  / Физиотерапия / Физиотерапия при дискова херния

Източник

 

Leave a Reply